Warsztaty „Zdrowe słodycze”
Za nami warsztaty kulinarne, które długo będziemy wspominać :) Była pogadanka na temat szkodliwości cukru dla zdrowia oraz zapoznanie dzieci z jego zdrowymi zamiennikami: miodem i dżemem daktylowym. Maluchy miały okazję wykonać samodzielnie rafaello oraz batonik z ziarnami i bakaliami – dosypywały ulubione dodatki, mieszały, próbowały, formowały kulki; znowu mieszały i próbowały oblizując paluszki :) Oczywiście przed warsztatami każdy przedszkolak umył ręce!
Luty rozpoczął się bardzo smacznie i zdrowo :)
Dla rodziców podajemy przepisy na zdrowe smakołyki :)
RAFAELLO:
ugotowana kasza jaglana (w wodzie lub mleku),
płatki migdałów, wiórki kokosowe, płynny miód.
Dokładnie wymieszać składniki, uformować kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Przechowywać w lodówce.
BATONIK Z ZIARNAMI I BAKALIAMI:
płatki kukurydziane, ryż preparowany, rozdrobnione orzeszki ziemne,
ulubione ziarna (np. słonecznik, sezam, siemię lniane),
suszone owoce (np. żurawina, rodzynki),
dżem z daktyli (suszone daktyle zalać gorącą wodą. Gdy zmiękną, zblendować razem z wodą. Nie wylewać powstałego syropu).
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, włożyć do foremki/pojemnika i wstawić do lodówki. Gdy się schłodzi i stwardnieje, pokroić na małe batoniki.
Przechowywać w lodówce.
SMACZNEGO :)
Luty rozpoczął się bardzo smacznie i zdrowo :)
ugotowana kasza jaglana (w wodzie lub mleku),
płatki migdałów, wiórki kokosowe, płynny miód.
Dokładnie wymieszać składniki, uformować kulki i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Przechowywać w lodówce.
płatki kukurydziane, ryż preparowany, rozdrobnione orzeszki ziemne,
ulubione ziarna (np. słonecznik, sezam, siemię lniane),
suszone owoce (np. żurawina, rodzynki),
dżem z daktyli (suszone daktyle zalać gorącą wodą. Gdy zmiękną, zblendować razem z wodą. Nie wylewać powstałego syropu).
Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, włożyć do foremki/pojemnika i wstawić do lodówki. Gdy się schłodzi i stwardnieje, pokroić na małe batoniki.
Przechowywać w lodówce.