Pysznie, zdrowo, kolorowo.
Środa - 13.10.2021. – był pysznym dniem w naszej grupie, ponieważ starszaki przygotowywały sałatkę owocową. Na początku dzieci dowiedziały się, dlaczego należy jeść owoce. Potem nastąpiło omówienie sposobu wykonania sałatki, zwrócenie uwagi na higienę pracy, samodzielne działania dzieci:
1. Dokładne umycie rąk.
2. Umycie owoców i obranie (jeżeli jest taka potrzeba) z pomocą nauczyciela.
3. Krojenie owoców w kostkę na talerzu za pomocą nożyków (zwracanie uwagi na przestrzeganie zasad bezpieczeństwa).
4. Wkładanie pokrojonych owoców do dużej miski.
5.Doprawienie sałatki oraz wymieszanie.
6. Degustacja sałatki; dzielenie się swoimi wrażeniami; podkreślenie wkładu pracy każdego dziecka w powstanie sałatki; zachęcanie do wykonania podobnej z rodzicami w domu.
Własnoręcznie zrobiona sałatka wyśmienicie dzieciom smakowała. Zajęcie dostarczyło dzieciom wrażeń smakowych i dotykowych. Umiejętność robienia sałatek przyda się dzieciom zwłaszcza jesienią i zimą.
2. Umycie owoców i obranie (jeżeli jest taka potrzeba) z pomocą nauczyciela.
3. Krojenie owoców w kostkę na talerzu za pomocą nożyków (zwracanie uwagi na przestrzeganie zasad bezpieczeństwa).
4. Wkładanie pokrojonych owoców do dużej miski.
5.Doprawienie sałatki oraz wymieszanie.
6. Degustacja sałatki; dzielenie się swoimi wrażeniami; podkreślenie wkładu pracy każdego dziecka w powstanie sałatki; zachęcanie do wykonania podobnej z rodzicami w domu.