Cykl „Pasje naszych bliskich” – cukiernictwo,
Światowy Dzień Jabłka
„Dobry cukiernik powinien być człowiekiem, który to cukiernictwo kocha. Najlepiej, jeśli jest to jego pasja…
Cukiernik, który jest cukiernikiem w sercu, powinien właśnie kochać ten zawód, pasjonować się nim”
(fragment wywiadu z Michałem Doroszkiewiczem, jednym z najlepszych cukierników w Polsce)
28 września przypada Światowy Dzień Jabłka, mający na celu spopularyzowanie jedzenia tego najbardziej znanego owocu na świecie. Z tej okazji odwiedziła nas
Pani Kasia (mama Ani), której wielką pasją jest cukiernictwo. Poprowadziła warsztaty kulinarne, które były dla dzieci doskonałym czasem na poznawanie nowych
smaków oraz uczenia się pracy w zespole. Zajęcia odbyły się przy wspólnym, odpowiednio przygotowanym stole- nasz Gość zadbał o niezbędne produkty i sprzęt.
Królem wypieków było oczywiście jabłko. Mali cukiernicy umyli ręce i założyli otrzymane od Pani Kasi czapki cukiernika. Wspólnymi siłami upiekliśmy szarlotkę
na kruchym cieście, różyczki z ciasta francuskiego oraz wykonaliśmy żelki z tłoczonego soku jabłkowego. To była prawdziwa uczta, dzieci i panie ze smakiem
zajadały przygotowane własnoręcznie jabłkowe pyszności. Bardzo dziękujemy Pani Kasiu za inspirujące spotkanie i podzielenie się swoją pasją do pieczenia.
Cukiernik, który jest cukiernikiem w sercu, powinien właśnie kochać ten zawód, pasjonować się nim”
(fragment wywiadu z Michałem Doroszkiewiczem, jednym z najlepszych cukierników w Polsce)
Pani Kasia (mama Ani), której wielką pasją jest cukiernictwo. Poprowadziła warsztaty kulinarne, które były dla dzieci doskonałym czasem na poznawanie nowych
smaków oraz uczenia się pracy w zespole. Zajęcia odbyły się przy wspólnym, odpowiednio przygotowanym stole- nasz Gość zadbał o niezbędne produkty i sprzęt.
Królem wypieków było oczywiście jabłko. Mali cukiernicy umyli ręce i założyli otrzymane od Pani Kasi czapki cukiernika. Wspólnymi siłami upiekliśmy szarlotkę
na kruchym cieście, różyczki z ciasta francuskiego oraz wykonaliśmy żelki z tłoczonego soku jabłkowego. To była prawdziwa uczta, dzieci i panie ze smakiem
zajadały przygotowane własnoręcznie jabłkowe pyszności. Bardzo dziękujemy Pani Kasiu za inspirujące spotkanie i podzielenie się swoją pasją do pieczenia.